Официално депутатите приеха механизма за контрол върху  на първо четене. С

...
Официално депутатите приеха механизма за контрол върху  на първо четене. С
Коментари Харесай

На първо четене: Главният прокурор ще може да бъде разследван

Официално депутатите одобриха механизма за надзор върху  на първо четене. С промени в Закона за правосъдната власт той ще може да бъде разследван, както и отстраняван от служба при избрани хипотези. 
След дълго отсрочване с разнообразни процедури и хватки депутатите стигнаха до същината на . С измененията в закона за правосъдната власт, препоръчани от ‚Възраждане “ се вкарват две свързани неща. Първо - следствието към този момент да е без значение и второ - в качеството си на такова да проверява основния прокурор.
„ Ние предлагаме следствието да бъде изведено, да не бъде подчинено на прокуратурата и да бъде независим правосъден орган “, сподели Цвета Рангелова от „ Възраждане “
Идеята срещна и рецензии, и поддръжка, без значение от партийната принадлежност.

„ Как си представяте с магическа пръчка хора, които са работили според и в колаборация с основния прокурор години наред, внезапно да пречупят тази взаимозависимост “, сподели Мирослав Иванов от Политическа партия.

Стигна се и до двустранни конфликти за това кой да упражнява контрола над основния прокурор – следовател, прокурор или арбитър.
„ Този напор сега е същият. Никой не приказва за механизми за следствие. Има единствено един механизъм за този кръг и политическите им проксита – това е арбитър да го прави. А може да бъде прокурор, който да е самостоятелен от основния прокурор “, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
„ България затъва все по-дълбоко от тези театри на сенките, които разиграваме тук. Европа, благата тя, е тъпа и нейният проблем е, че не слуша Движение за права и свободи, а едни други кръгове “, сподели Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.
Подкрепа пристигна от хора с противоположни политически възгледи.
„ Ние всички ще бъдем разследвани от 200 органа, а основният прокурор отново ще бъде в първокласно състояние, тъй като ще бъде разследван единствено от един, което намирам за незаслужено “, сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„ Следствието не би трябвало да бъде вливано и подчинявано на който и да било. Това погрешно политическо танго, което се играе повече от 25 години, докара тъкмо до това състояние в този момент “, сподели Бойко Рашков от Политическа партия.
„ Определяме като положително предлагането на сътрудниците от „ Възраждане “ в този закон. Това го споделям освен като народен представител, а и като някогашен следовател, който е водил действителни следствия. Работили сме с господин Рашков в следствието едновременно “, сподели Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия.
Продължава гледането на правосъдни текстове с измененията в Наказателно-процесуален кодекс. С различен план на Министерския съвет Народното събрание вкара етични кодекси за съдиите и прокурорите.

Сутринта пък по искане на ГЕРБ от дневния ред отпадна компенсацията за битовите консуматори на газ от януари до април. Според Политическа партия по този начин сметките ни за газ ще набъбнат с към 30%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР